Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Jeřabiny - nutriční charakteristika a využití v potravinářství
Andrlová, Kateřina ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Bakalářská práce je orientována na jeden z méně využívaných druhů drobného ovoce – na jeřabiny. Podává přehled především o biologicky aktivních látkách obsažených v tomto ovoci a o využití plodů v lidské stravě. Úvodní část je zaměřena na botanický popis rodu jeřáb Sorbus. Dále jsou zde uvedeny nejznámější druhy rodu jeřáb. Největší pozornost je věnována druhu jeřáb obecný Sorbus aucuparia, jehož odrůdy poskytují sladké a výživově hodnotné plody. Druhá část práce je věnována popisu biologicky aktivních látek obsažených v jedlých jeřabinách. Nejcennější z nich jsou vitamin C, flavonoidní látky (kvercetin, kampferol), fenolické sloučeniny (kys. chlorogenová) a pektiny. Možnosti zpracování jeřabin na nejrůznější konzervárenské výrobky jsou obsahem další části práce. Vyrábějí se z nich kompoty, marmelády, kandované ovoce, želé a šťávy. Lze z nich vyrábět i víno, mošt a likér. V závěru práce jsou popsány metody stanovení vybraných obsahových látek jeřábu (vitaminu C a pektinů). Jsou zde zmíněny především metody manuální.
Měď chelatující účinky flavonolů
Jeřábková, Markéta ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Filipský, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Markéta Jeřábková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Měď chelatující účinky flavonolů Měď patří mezi životně důležité stopové prvky. Je zapojena do různých biologických pochodů nepostradatelných pro život, a proto poruchy metabolismu mědi mohou vést k patologickým projevům. Zvýšená hladina volné mědi v séru u některých chorob vzbuzuje obrovský zájem o "chelatační" terapii a studium nových potenciálních chelátorů. Význam chelatace spočívá v udržování homeostázy mědi a odstranění jejího nadbytku. Slouží k terapii intoxikace mědí i jiných těžkých kovů a k léčbě Wilsonovy choroby. Flavonoidy jsou rostlinné polyfenoly s antioxidačními účinky. Jsou schopny chelatovat některé ionty kovů, čímž snižují možnost tvorby hydroxylového radikálu a tím zmírňují působení oxidačního stresu na lidský organismus. Potenciální využití "chelatační" terapie s flavonoidy je zkoumána také u kardiovaskulárních a neurodegenerativních chorob, ale i výskytu rakoviny a zánětu. Tato diplomová práce byla zaměřena na zjištění chelatační aktivity flavonolů: 3-hydroxyflavonu, kempferolu, kvercetinu, morinu, myricetinu, rutinu a troxerutinu s Cu2+ ionty hematoxylinem při různých pH za...
Měď chelatující účinky flavonolů
Jeřábková, Markéta ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Filipský, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Markéta Jeřábková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Měď chelatující účinky flavonolů Měď patří mezi životně důležité stopové prvky. Je zapojena do různých biologických pochodů nepostradatelných pro život, a proto poruchy metabolismu mědi mohou vést k patologickým projevům. Zvýšená hladina volné mědi v séru u některých chorob vzbuzuje obrovský zájem o "chelatační" terapii a studium nových potenciálních chelátorů. Význam chelatace spočívá v udržování homeostázy mědi a odstranění jejího nadbytku. Slouží k terapii intoxikace mědí i jiných těžkých kovů a k léčbě Wilsonovy choroby. Flavonoidy jsou rostlinné polyfenoly s antioxidačními účinky. Jsou schopny chelatovat některé ionty kovů, čímž snižují možnost tvorby hydroxylového radikálu a tím zmírňují působení oxidačního stresu na lidský organismus. Potenciální využití "chelatační" terapie s flavonoidy je zkoumána také u kardiovaskulárních a neurodegenerativních chorob, ale i výskytu rakoviny a zánětu. Tato diplomová práce byla zaměřena na zjištění chelatační aktivity flavonolů: 3-hydroxyflavonu, kempferolu, kvercetinu, morinu, myricetinu, rutinu a troxerutinu s Cu2+ ionty hematoxylinem při různých pH za...
Jeřabiny - nutriční charakteristika a využití v potravinářství
Andrlová, Kateřina ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Bakalářská práce je orientována na jeden z méně využívaných druhů drobného ovoce – na jeřabiny. Podává přehled především o biologicky aktivních látkách obsažených v tomto ovoci a o využití plodů v lidské stravě. Úvodní část je zaměřena na botanický popis rodu jeřáb Sorbus. Dále jsou zde uvedeny nejznámější druhy rodu jeřáb. Největší pozornost je věnována druhu jeřáb obecný Sorbus aucuparia, jehož odrůdy poskytují sladké a výživově hodnotné plody. Druhá část práce je věnována popisu biologicky aktivních látek obsažených v jedlých jeřabinách. Nejcennější z nich jsou vitamin C, flavonoidní látky (kvercetin, kampferol), fenolické sloučeniny (kys. chlorogenová) a pektiny. Možnosti zpracování jeřabin na nejrůznější konzervárenské výrobky jsou obsahem další části práce. Vyrábějí se z nich kompoty, marmelády, kandované ovoce, želé a šťávy. Lze z nich vyrábět i víno, mošt a likér. V závěru práce jsou popsány metody stanovení vybraných obsahových látek jeřábu (vitaminu C a pektinů). Jsou zde zmíněny především metody manuální.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.